Osim što se leti preporučuje lakša hrana koja na usporava metabolizam i ne opterećuje nas viškom kalorija, važno je da letnja ishrana pruži našem organizmu sastojke koji mu pomažu da se odbrani od štetnog dejstva sunca.
Foto: Inmagine
Četiri antioksidansa od izuzetne su važnosti za naš organizam tokom leta – vitamini C i E, selen i beta karoten. Treba ih unositi svakodnevno, pre svega putem ishrane, mada postoje i dodaci ishrani na bazi ovih elemenata.
NAMIRNICE KOJE SADRŽE ANTIOKSIDANSE
Vitamini C i E, kao i beta karoten, nalaze se u voću i povrću. Letnja ishrana, prema tome, treba da bude bazirana na što više voća i povrća. Svakodnevno jedite dinje, lubenice, narandže, kivi, jabuke, maline, kupine, višnje, smokve, zatim spanać, blitvu, zelenu salatu, crni i beli luk, prokelj, šargarepu, brokoli, paradajz, kupus, cveklu i dr.
Selen se nalazi prvenstveno u mesu, ribi i plodovima mora, ali ga ima i u povrću i mlečnim proizvodima.
Letnja ishrana treba da sadrži i jezgrasto voće, poput oraha, lešnika, suncokreta i semenki bundeve, kao i sve vrste žitarica u raznim oblicima. Od mlečnih proizvoda leti su najkorisniji jogurt i kiselo mleko, kao i mladi sir. Korisno je piti sveže ceđene sokove od gore nabrojanog voća, ali i crno vino i zeleni čaj. Četiri puta nedeljno jedite i jaja koja su bogata vitaminom E.
KAKO LETNJA ISHRANA UTIČE NA ORGANIZAM
Karoten je, na primer, prirodni pigment koji ima antioksidantska svojstva, ali pomaže i da koža lakše dobije boju, odnosno da brže stvori melanin koji je njena prirodna odbrana od UV zraka.
Antioksidansi čuvaju kožu od takozvanog fotostarenja. Oni joj pomažu da se brani od agresivnog sunčevog zračenja, ali i da se obnavlja nakon izloženosti suncu.
Ovakva letnja ishrana, prilagođena potrebama kože u ovom periodu godine, zapravo pomaže da koža ojača svoju odbranu od sunca, te da ne izgori i ne izgubi previše vlažnosti. Osobama sklonim alergiji na sunce preporučuju se i dodaci ishrani bazirani na antioksidansima, jer su oni koncentrovaniji i daju brže rezultate nego konzumiranje odgovarajućih namirnica.