Ten: izaberite šminku u odgovarajućim tonovima

Autor: uniq
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Da biste izabrali adekvatnu nijansu podloge ili pudera, morate znati koji se to tonovi najbolje uklapaju sa prirodnom nijansom vašeg tena. Prenosimo vam savete poznatih svetskih šminkera o tome kako da procenite svoj ten, kako da testirate šta mu odgovara, te da odaberete odgovarajuće mejkap proizvode.

ten

Foto: Inmagine

Profesionalni šminkeri tvrde da šminku ne treba isprobavati na ruci, jer boja kože na drugim delovima tela ne mora da odgovara nijansi vašeg lica. Kad birate šminku koja treba da se uklopi sa tenom, isprobajte je na bradi, jer na njoj najčešće nema nikakvih pigmentnih promenila ili crvenila. Osim toga ona je prelaz između lica i vrata i dekoltea, koji takođe mogu da budu drugačije nijanse u odnosu na kožu lica. Važno je da razlika između lica i vrata i dekoltea ne bude vidljiva. Šminkeri ten grubo dele u tri kategorije – srednji, svetao i taman.

SREDNJI TEN

Ovakav ten najčešće imaju žene čija kosa može biti u nijansama od plave do kestenjaste, koje imaju maslinastozelene ili svetlosmeđe oči i ten ni taman, ali ni previše svetao.

Za njih su idealni bež tonovi podloge i pudera. Bež sa primesom rozikaste učiniće da lice izgleda sveže, dok će bež sa zlatastim tonovima „zagrejati“ ten.

SVETAO TEN

Ovakav ten imaju dame prirodno svetloplave ili riđe kose, svetlih, najčešće plavih očiju, i bele kože.

Njima odgovaraju podloge i puderi u svetlobež i rozikastim, ali izuzetno svetlim tonovima. Podloga treba da bude bež, kako bi se rozikast pigment (koji obično imaju dame sa ovim tenom) neutralisao. Tek na tu svetlobež podlogu ide rozikast puder koji će licu dati svežinu. Zlatne nijanse bež uz ovaj ten nikako ne idu, jer će izgledati neprirodno.

TAMAN TEN

Taman ten obično ide uz tamnobraon ili prirodno crnu kosu i tamne oči.

Dame koje imaju ovakvu fizionomiju treba da se drže šminke u zlatastim tonovima. One mogu da koriste i bež sa primesama roze i sa primesama zlatne, ali je važno da podloga i puder budu dovoljno tamni, kako im lice ne bi izgledalo bledo ili čak sivkasto.

A ŠTA ĆEMO S KOREKTOROM ZA PODOČNJAKE?

Nije lako odabrati nijansu ovog preparata, jer on ima ulogu da neutrališe boju podočnjaka i tako ih učini nevidljivim. Ukoliko su vam podočnjaci ljubičasti, korektor treba da ima primese žute. Ako su podočnjaci plavi, sivi ili braonkasti, odaberite korektor u nijansi kajsije.

KAKO ODABRATI BRONZER

Bronzer, generalno, ne treba da bude suviše oker, jer onda licu daje neprirodnu boju. Držite se zlatnih i smeđih tonova. Dame koje imaju svetliji ten treba da izbegavaju bronzer, jer će licu dati neprirodnu tamniju boju. Ovaj komad mejkapa pristaje damama koje su prirodno tamnije ili imaju preplanulu kožu, jer takvom tenu daje svežinu.

SAVET PLUS

Roze rumenilo je univerzalno, jer pristaje uz svaki ten i uvek čini da lice izgleda odmorno i sveže. Naravno, svetlije dame moraju se držati svetloroze rumenila, dok žene koje imaju taman ten, treba da pronađu neku tamniju ili drečaviju nijansu koja će se uklopiti u smeđe tonove njihovog lica.

Loading Facebook Comments ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

01-home-frizerski
01-home-kozmeticki