Znamo koliko je povrće zdravo, znamo i da je bolje jesti ga sveže nego kuvano, ali nemamo tu naviku, osim kad je u pitanju ono koje se koristi za salatu. Međutim, od svežeg povrća može da se napravi izuzetno hranljiv i koristan sok za detoksikaciju. Isprobajte ovih pet recepata…
Foto: Inmagine
SOK OD ŠARGAREPE
Ovo je veoma ukusan sok za detoksikaciju koji može da zameni jedan obrok. Potrebne su vam 2 šargarepe, 1 grančica celera, 15 listića spanaća i malo korijandera. Povrće dobro operite hladnom vodom, isecite ga na komadiće i zatim izmiksajte u blenderu. Na kraju dodajte i korijander. Ovaj sok popijte dok je još svež, kako biste iskoristili sva svojstva povrća.
SOK OD CVEKLE
Od svežeg povrća stomak može da se nadima, zato je sok za detoksikaciju bolja varijanta konzumiranja povrća nego, na primer, grickanje. Osim toga, u njega možete smešati i povrće koje inače ne jedete sveže, recimo, cveklu. Za ovaj recept potrebna vam je 1 šargarepa, 1 jabuka, 1 grančica celera, 1 sveža cvekla, sok od 1 zelenog limuna. Povrće operite hladnom vodom i iseckajte, a zatim stavite u blender. Zatim u tu smesu dodajte sok od limuna.
SOK OD ZELENOG POVRĆA
Ovaj sok za detoksikaciju učiniće lepšim vaš ten, a evo i kako da ga napravite. Pomešajte 1 jabuku, 1 krastavac, 1 rukohvat listića potočarke, 10 listića mente, kašika sirćeta, 30 cl vode. Izmiksajte sve zajedno.
SOK SA ANTIOKSIDANSIMA
Svežim povrćem unećete antioksidanse koji su naši najveći saveznici u borbi protiv starenja, ali pomažu i u borbi sa suvišnim kilogramima. Ako želite ravan stomak, isprobajte ovaj sok za detoksikaciju. Potrebni su vam sledeći sastojci: 1 paradajz, 1 jogurt i sok od 1 limuna. Paradajz najpre umočite u ključalu vodu, pa ga oljuštite. Zatim ga isecite na komadiće, pa ga pomešajte u blenderu sa jogurtom i sokom od limuna. Da biste pojačali ukus, dodajte prstohvat majčine dušice i 3 kapi „Tabasko“ sosa.
SOK SA VITAMINOM C
Za ovaj sok za detoksikaciju potrebno vam je sledeće: 1 krastavac, 1 češanj belog luka, 1 zeleni limun, 1 veza peršuna i 75 cl hladne vode. U blenderu najpre pomešajte vodu i peršun, dodajte luk, sok od zelenog limuna i krastavac. Po želji, dodajte prstohvat soli, bibera i paprike.