Orijentalna masaža: lek protiv stresa u jesenjim danima

Autor: uniq
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Jedna od najstarijih tehnika opuštanja, orijentalna masaža, pomalo je potisnuta usled sve većeg broja popularnih vrsta masaže i drugih metoda oslobađanja od stresa. Međutim, ona je izuzetno prijatna i efikasna, zbog čega zaslužuje da je se podsetimo.

masaza

Foto: Inmagine

U arapskoj kulturi, orijentalna masaža zapravo je samo deo rituala koji se sastoji iz više etapa. Prva etapa je hamam, odnosno tursko kupatilo. Isparenja u ovom kupatilu čine da se mišići opuštaju, znojem se izbacuju toksini, a pore se šire i tako se omogućava da sastojci iz ulja, koja će biti kasnije korištena u masaži, prodiru u dublje slojeve epiderma. Druga etapa ovog opuštajućeg rituala jeste piling celog tela, a nakon toga sledi orijentalna masaža.

Naravno, u nekim salonima ona se nudi i bez prethodne dve etape rituala, ali ako želite da isprobate originalni orijentalni recept za otklanjanje stresa, ne bi trebalo da preskačete korake. U svakom slučaju, sama orijentalna masaža traje oko sat vremena.

KAKO SE IZVODI

Orijentalna msaža sastoji se iz serije pritisaka prstima, štipkanja i „ubadanja“ određenih tačaka od stopala do glave. Pokreti su blaži i nisu bolni kao kod masaža koje podstiču mršavljenje i razbijanje celulita, ali su intenzivniji nego kod masaža zasnovanih na kružnim pokretima i prtiskanju dlanovima. Mada terapeut prelazi celo telo – lice, glavu, ruke, šake, stopala itd., orijentalna masaža akcenat ipak stavlja na leđa, jer se na tom delu tela „nakuplja“ stres, pa su ona najnapetija.

MIRIŠLJAVA ULJA

Jedna od karakteristika po kojima je orijentalna masaža posebna jeste i upotreba aromatičnih ulja koja su prijatna i za udisanje, ali imaju i izuzetno dejstvo na kožu. Osnovno je arganovo ulje, koje može da se koristi čisto ili sa dodatkom narandžinog ulja koje mu daje posebno prijatan miris. Bogato esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom E i polifenolima, arganovo ulje poznato je po svom hidratantnom, antioksidantnom i regenerativnom dejstvu. Osećaj je posebno prijatan ako se ulje prethodno zagreje.

Orijentalna masaža završava se šoljicom čaja od mente i jednim orijentalnim kolačićem, na primer gurabijom.

KAKO DELUJE

Orijentalna masaža podstiče izbacivanje toksina, opušta mišiće i nervne završetke i donosi osećaj blaženstva. Osim toga, ulje koje se koristi u masaži kožu čini mekšom i elastičnijom.

KOME JE NAMENJENA

Bilo kome, čak i deci. U arapskoj kulturi nije neobično da se bebe laganim pokretima masiraju, kako bi se podstakao razvoj koštane mase, kako bi se beba umirila, a koža postala otpornija.

Orijentalna masaža je toliko blaga da nema kontraindikacija. Samo osobe sa proširenim venama moraju da ukažu terapeutu na svoj problem, kako bi on prilagodio intenzitet masaže.

Loading Facebook Comments ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

01-home-frizerski
01-home-kozmeticki