Pranje kose: šampon pažljivo birajte

Autor: uniq
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Pranje kose samo je naizgled rutinska stvar. U stvari, ova procedura je osnova nege i veoma je važno da odaberete odgovarajući šampon, kao i da poštujete osnovna pravila, kako pranjem ne biste kosi naneli više štete nego koristi.

pranje-kose

Foto: Inmagine

Uvek imajte u vidu da kozmetički preparati nisu samo obojena vodica, nego i te kako deluju na kožu i kosu. Šamponi su formulisani tako da utiču na vaše vlasi, pa pranje kose predstavlja prvi i osnovni korak nege. Zbog toga je važno da šampon bude prilagođen tipu vaše kose.

KAKO ODABRATI ŠAMPON

Naravno, šampon treba da bude namenjen vašem tipu kose. Tako postoje šamponi za masnu, suvu, oštećenu ili farbanu kosu. Od toga krećemo. Dalje, treba da obratite pažnju na potrebe vaše kose ili eventualne probleme koje imate. Ukoliko imate perut, obavezno koristite šampon protiv peruti, ako imate mastan koren i suve krajeve, kosu obavezno perite šamponom za masnu kosu, koji ćete dobro utrljati u kožu glave. Suve krajeve „nahranićete“ regeneratorom. Ako vam je kosa tanka, dobro će vam doći šampon za volumen. Kovrdžavoj kosi prijaju šamponi za negu lokni.

O ČEMU JOŠ TREBA VODITI RAČUNA

Pranje kose ne treba da bude suviše učestalo, jer to dovodi do bržeg lučenja sebuma, odnosno do bržeg mašćenja kose. Čak i masnu kosu ne treba prati svaki ili svaki drugi dan. Pranje kose svakog trećeg dana moglo bi da dovede do ponovnog uspostavljanja ravnoteže u lučenju sebuma. Ako baš ne možete da izdržite da kosu ne perete svakog drugog dana, držite se šampona za svakodnevno pranje kose, jer su oni blagi.

Šampone kojima se tretiraju određeni problemi sa kosom ili kožom glave, ne koristite češće od triput nedeljno, jer su oni agresivniji i mogli bi da dovedu do kontraefekta.

MASAŽA KOŽE GLAVE

Pre nego što kosu pokvasite, masirajte kožu glave 5 minuta, kako biste pokrenuli cirkulaciju. Možete iskoristiti priliku da utrljate neko pakovanje ili masku. Pranje kose takođe započnite masažom, tako što ćete kružnim pokretima utrljavati šampon. Kosu nemojte grubo trljati, jer se mokra vlas lako kida.

Nakon regeneratora kosu dobro isperite, kako preparati ne bi ostali na dlaci. Pranje kose završite mlazom hladne vode koji će pomoći da se kutikula zatvori i da svi korisni sastojci iz šampona i regeneratora ostanu u dlaci.

Loading Facebook Comments ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

01-home-frizerski
01-home-kozmeticki