Nega kose leti: zlatna pravila

Autor: uniq
7 Flares Filament.io 7 Flares ×

Morska voda, hlor iz bazena, sunce i vetar nikako ne prijaju vašoj kosi. Da vam se vlasi ne bi isušile i rascvetale, posvetite im više pažnje, to je neophodno u ovom periodu godine. Nega kose leti podrazumeva dobru zaštitu, hidrataciju i snabdevanje vlasi hranljivim materijama.

wses293172

Foto: Inmagine

ZAŠTITA VLASI

Sunce, so, hlor i vetar nagrizaju vlasi i čine ih neotpornima, te one pucaju i krzaju se. Da biste sprečili da vam kosa bude oštećena, koristite preparate za zaštitu od sunca. Bilo da se odlučite za zaštitno ulje za kosu ili za preparat za negu u spreju, vodite računa da ima SPF 20 ili 30. Ovo pravilo važi za sve dužine kose.

Ako imate dugu kosu, vezujte je u punđu ili pletenicu, kako biste fizički zaštitili vlasi, jer su one na taj način manje izložene štetnim spoljašnjim uticajima.

Ako imate poludugu kosu i ne možete da je vežete, preostaje vam samo hemijska zaštita. Preporučujemo vam ulje koje će kosi ujedno dati „mokar“ izgled.

Nega kose leti podrazumeva i nošenje šešira i marama, a ovo naročito važi za dame koje imaju tanke, osetljive vlasi.

PRANJE KOSE

Nega kose leti često znači i svakodnevno pranje. Posle bazena ili kupanja u moru, pranje kose je obavezno, kako biste kosu oslobodili soli ili hlora koji joj štete. Naravno, ni svakodnevno pranje nije baš dobro za kosu. Zato se i prilikom svakodnevne nege kose držite nekih pravila.

Prilikom utrljavanja šampona, kosu nemojte intenzivno trljati. Dovoljno je da šampon blago umasirate, a voda će učiniti svoje i svakako sprati sve ono što vlasima ne prija. Najbolje bi bilo da koristite šampon namenjen nezi nakon sunčanja, koji u svojoj paleti ima gotovo svaki profesionalni brend za kosu. Preporučujemo Lakmeov šampon iz linije za negu nakon sunčanja Teknia Sun Care.

Koliko god je to moguće, kosu sušite prirodno. Izbegavajte fen i druge toplotne aparate. Ako vam je kosa baš duga i gusta, osušite samo koren, a dužinu ostavite da se osuši prirodno.

HRANLJIVA NEGA

Nega kose leti zasniva se na preparatima koji sadrže materije dobre za oporavak i obnavljanje vlasi. Dvaput nedeljno nanesite hranljivu masku i ostavite je da deluje desetak minuta. Ako ste u mogućnosti, nakon toga izađite na sunce, jer toplota otvara kutikulu, pa sastojci iz maske prodiru dublje u dlaku.

Ukoliko koristite hranljivo ulje, važno je da umete da ga ravnomerno nanesete. Nekoliko kapi stavite na dlan, pa protrljajte ruke. Tako nauljenim rukama prođite kroz celu kosu. Tako ćete izbeći da vam se kosa negde slepi od ulja, a negde ostane suva.

Dame koje se farbaju moraju da vode računa o tome da nega kose leti podrazumeva i zaštitu vlasi od gubljenja pigmenata ili promene nijanse. Preporučujemo vam preparate za negu bojene kose koji pomažu da pigmenti ostanu u dlaci.

 

Loading Facebook Comments ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

01-home-frizerski
01-home-kozmeticki