Urasle dlake: sigurni načini da ih se rešite

Autor: uniq
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Urasle dlake ponekad su slabo, a ponekad jako vidljive. Najgora varijanta je kad se upale, pa se koža oko njih zacrveni i stvori se bubuljica. Ako imate ovaj problem, postarajte se da ga rešite do proleća, pre nego što počne da se nosi lagana garderoba.

glatke-noge

Foto: Inmagine

Urasle dlake su one koje nisu uspele da „probiju“ kožu i izrastu napolje, nego su izrasle horizontalno, ispod kože. U najboljem slučaju, one su samo vizuelno ružne, ponekad mogu da bole, a u najgorem slučaju mogu da se inficiraju.

Urasle dlake stvaraju se obično kod osoba koje imaju deblju kožu, ali i ukoliko je sama dlaka slaba. Naravno, način uklanjanja dlaka veoma je bitan. Električni depilator, na primer, pospešuje stvaranje uraslih dlaka, jer ne može da ukloni sve sitne dlačice odjednom. Zbog toga one rastu pojedinačno, pa neke od njih same ne mogu da probiju površinski sloj epiderma i nastavljaju da rastu ispod kože.

KAKO SPREČITI DA SE STVARAJU URASLE DLAKE

S vremena na vreme, pustite da dlake izrastu, pa idite na depilaciju voskom ili ih uklonite brijačem. Ako se brijete, činite to u pravcu rasta dlake. Isto važi i za uklanjanje dlačica depilatorom. Imajte na umu da depilator može da trgne dlaku, prelomi je u korenu, ali ne iščupa koren. U tom slučaju dlaka, oslabljena, uglavnom ne može da probije barijeru i izraste napolje, nego ostaje ispod kože.

Jednom nedeljno uradite piling kože, jer ćete tako omekšati gornji sloj epiderma, pa će dlake moći lakše da ga probiju. Uoči depilacije uvek uradite piling kože.

Kožu redovno hidrirajte ujutro i uveče. Preparati na bazi vitamina A i voćnih kiselina posebno omekšavaju kožu.

KAKO UKLONITI URASLE DLAKE

Ukoliko ih imate dosta, naročito ako se oko nekih već stvorilo crvenilo, bolje je da se obratite dermatologu. Ako sami želite da se obračunate sa njima, uradite to pažljivo, kako ne biste ostavili ožiljke. Najpre uradite piling kože. Gazu natopite toplom vodom, pa naslonite da zonu gde imate urasle dlake. Toplota će raširiti pore, što će olakšati vađenje dlaka. Pincetu dezinfikujte nekim antiseptičkim sredstvom kojim treba da naprskate i kožu. Urasle dlake polako vadite pincetom.

Loading Facebook Comments ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

01-home-frizerski
01-home-kozmeticki