Prva depilacija: kad je pravo vreme

Autor: uniq
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Bilo da su pod uticajem medija koji nam sa svih strana nameću savršen izgled kao imperativ, bilo da zaista već imaju malje, devojčice danas počinju mnogo ranije da razmišljaju o uklanjanju dlačica, nego što je to bio slučaj u prethodnim generacijama. Prva depilacija danas pada u vreme najranije adolescencije, kad devojčice još nisu ni dovoljno dobro informisane o svim metodama.

tinejdzerka

Foto: Inmagine

Biti negovana žena danas podrazumeva, između ostalog, da nemamo nijednu vidljivu dlačicu na licu i telu. Za nekog to je imperativ, za nekog suviše opterećujuće, u svakom slučaju, današnje devojčice vrlo rano suočavaju se sa medijskom slikom savršene žene – koja na licu i telu nema nijednu dlačicu. Protiv pubertetskih kompleksa ne može se ništa učiniti, pa zašto da im se još doda i kompleks dlakavosti? Umesto toga, bolje je devojčice na vreme informisati o metodama uklanjanja malja, kako bi izabrale najbezbedniju.

ZRELE ZA DEPILACIJU?

Prva depilacija pogodna je u trenutku kad tinejdžerka oseti da to zaista želi. Dakle, ako joj dlačice stvarno smetaju, ako je već počela pomalo da se oseća kao devojka, a sve manje kao devojčica, pa se u skladu s tim i oblači i doteruje, ako je spremna da prihvati redovne rituale nege, bez da joj oni predstavljaju opterećenje. Razlog da se odradi prva depilacija nikako ne treba da bude „zato što se i drugarice depiliraju“. Ako realno nema dlačica, kožu ne treba bez potrebe iritirati.

KOJI METOD IZABRATI

Pošto je brijač kao sredstvo uklanjanja malja najdostupniji (i najjeftiniji), prva depilacija za većinu devojčica podrazumeva brijanje. To nije tako loše, kad se uzme u obzir da je ova metoda potpuno bezbolna. Ipak, devojčice treba da znaju da brijačem ne treba da diraju sićušne, mekane, svetle dlačice kojih imamo na raznim mestima. To će samo nepotrebno iritirati kožu i učiniti da dlake počnu da rastu gušće, jače i tamnije.

Ipak, ako je već došlo vreme da se malje uklanjaju, depilacija hladnim voskom ipak je najbolja metoda. Devojčice treba psihološki da se pripreme na bol, kako im prva depilacija ne bi bila izuzetno traumatično iskustvo. Naravno, ovo nikako ne treba da rade same. Depilacija voskom u salonu je obavezna. I odrasle devojke i žene teško mogu same da se depiliraju voskom, a kamoli devojčice. Malje ispod pazuha ipak nije bezbedno uklanjati voskom u ovom periodu, jer znojne žlezde, koje su i inače u pubertetu poludele, mogu da oteknu i da se upale.

Kreme za depilaciju nisu dobro rešenje u ovom periodu, jer je koža u pubertetu izuzetno osetljiva, a čak ni sve odrasle žene ne mogu da koriste ovaj način uklanjanja dlačica, jer hemijski sastojci iz krema iritiraju osetljivu kožu.

LASER – NI SLUČAJNO

Laserska epilacija u periodu puberteta nikako ne treba da se radi, jer se hormoni još nisu uravnotežili. Ako se radi prerano, ova agresivna metoda može da ima kontraefekat i, umesto da redukuje malje, još ih više iziritira i podstakne rast. Usled dejstva toplote, koža može da se oseti napadnutom i da reaguje tako što se štiti jačanjem korena malja.

Loading Facebook Comments ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

01-home-frizerski
01-home-kozmeticki