Laserska epilacija: 6 stvari koje morate znati

Autor: uniq
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Laserska epilacija je radikalno i trajno obračunavanje sa neželjenim maljama. Ako razmišljate da se podvrgnete ovom tretmanu, pre svega nađite pouzdanog stručnjaka koji će vam to uraditi. Naravno, dermatologa. Evo nekoliko stvari koje treba da znate pre nego što se odlučite na ovaj tretman.

glatke-noge

Foto: Inmagine

1. KAKO LASER FUNKCIONIŠE

Laserska epilacija korisnija je od svih ranijih metoda epilacije pomoću aparata, jer deluje na većoj površini. Laser deluje tako što snop njegove svetlosti apsorbuju pigmenti iz dlačica. Kad dospe u dlaku, taj snop pretvara se u toplotu koja uništava koren dlake. Dlaka otpada i ne može više da izraste u dužem vremenskom periodu, a neke se i nikad ne povrate.

2. KOJE SU KONTRAINDIKACIJE

Ima ih dosta, pa je zato neophodno pre prve seanse iskreno reći dermatologu koje lekove koristite – od kontraceptivnih pilula do antibiotika. Važno je da ne budete pod uticajem medikamenata koji mogu izazvati fotosenzibilizaciju. Takođe, dermatolog mora da bude upoznat sa vašim zdravstvenim stanjem, eventualnim hroničnim oboljenjima, naročito problemima s kožom. Generalno, laserska epilacija ne preporučuje se tokom trudnoće i perioda dojenja, osobama mlađim od 16 godina, kod dijabetesa, epilepsije, kancera, hemofilije i raznih kožnih bolesti.

3. ZAŠTITA OD SUNCA

Laserska epilacija treba da se radi u hladnijem periodu godine, jer delove tela na kojima je rađena neko vreme ne bi trebalo izlagati sunčevim zracima. Mesec dana treba sačekati pre nego što se izložite suncu, jer u protivnom možete dobiti pigmentne fleke. Dakle, sad je pravo vreme. Ukoliko ipak dočekate proleće ili leto da se podvrgnete ovom tretmanu, ne izlazite na sunce bez da ste se namazali kremom sa visokim SPF.

Veoma je važno i da se ne izlažete laseru dok vam je koža preplanula, jer rizikujete trajnu pigmentaciju kože na tim delovima. Pre i posle ovog tretmana ne idite u solarijum, izbegavajte bilo kakve druge agresivne tretmane na koži, pa čak i piling. Laserska epilacija kožu čini osetljivom i ne trebaju joj dodatni faktori koji mogu da je iritiraju.

4. PUSTITE DA DLAKE IZRASTU

Da bi laserska epilacija bila efikasna, dlake treba potpuno da izrastu. Osam nedelja ranije suzdržite se od depilacije voskom ili električnim depilatorom, kako bi vam sve dlake bile „na broju“ i kako bi bile dovoljno upadljive.

5. NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM

Jedan tretman nije dovoljan, pa ne treba da se razočarate kad nakon prvog tretmana dlake ne budu u potpunosti uklonjene. Evo i zašto je to tako. Dlaka ima tri životne faze: nastajanje, rast i stagniranje. Nakon toga umire i biva zamenjena novom dlakom. Naravno, sve dake na telu nemaju isti ritam. Zato, posle prvog tretmana jedan deo dlaka biće uništen, ali ostaće one mlađe, koje će se i nakon tretmana obnoviti. Treba sačekati dva meseca da se i one uklone. I tako dok potpuno ne prestanu da rastu.

6. SVETLE DLAKE SLABIJE REAGUJU

Kao što smo već rekli, pigment iz dlake upija laserski snop. Samim tim jasno je da tamna dlaka bolje reaguje – apsorbuje snop svetlosti koji je onda uništava. Dlake koje imaju manje pigmenta – plave, riđe i sive – imaju manju moć apsorpcije, pa teško da mogu da budu potpuno uništene. Rezultati kod svetlih osoba obično su polovični.

Loading Facebook Comments ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

01-home-frizerski
01-home-kozmeticki