Brijanje: izbegnite ovih 5 grešaka

Autor: uniq
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Uklanjanje dlačica brijanjem verovatno je deo vaše rutine. Mada nije idealna, brijanje je sigurno najjednostavnija metoda da se brzo i efikasno rešimo nepoželjnih malja. Ipak, obratite pažnju na to da ne činite neke greške usled kojih buste oštetili kožu.

brijanje-nogu

Foto: Inmagine

1. NEMOJTE SE BRIJATI ČIM STANETE POD TUŠ

Trebalo bi da provedete petnaestak minuta pod tušem ili u kupatilu zagrejanom od pare, kako bi dlake omekšale, a folikule se otvorile. To će olakšati brijanje, pa će ta procedura delovati manje agresivno na kožu. Ipak, nemojte čekati ni da vam se koža u kadi smežura od vode, jer i to otežava brijanje. Petnaestak minuta sasvim je dovoljno da se koža i dlaka raskrave.

2. BRIJANJE SE PREPORUČUJE PRED SPAVANJE

Tokom sna, iritacije na koži, koje brijanje može da izazove, potpuno će se simiriti, zahvaljujući tome što se ćelije kože noću obnavljaju. Ako se brijete ujutro, čarape ili neka druga garderoba mogu da iritiraju kožu, a da ne govorimo kako to može biti neprijatno leti kad se oznojimo čim izađemo napolje.

3. IZBEGAVAJTE BRIJANJE NA SUVO

Sapun takođe nije dobro rešenje, jer nije dovoljno kremast da brijač po njemu može lepo da klizi. U nedostatku pene ili kreme za brijanje, možete se poslužiti regeneratorom za kosu, jer je njegova tekstura dovoljno kremasta i gusta.

4. REDOVNO MENJAJTE ŽILETE

Investirajte u dobar brijač, ali nemojte zaboravljati da, s vremena na vreme, promenite žilet. Otprilike, maksimalno desetak puta možete da se efikasno obrijete jednim žiletom. Optimalno je od pet do deset puta, zavisi od toga koliko se brzo žilet tupi. Nemojte da rizikujete da brijanje izazove na vašoj koži neku infekciju, jer su stari brijači i žileti stecište bakterija.

5. PRVO BRIJANJE U PRAVCU DLAKE, PA TEK ONDA „IZBRIJAVANJE“

Brijač prvo povlačite u pravcu rasta dlake, kako biste ih uspešno skinuli. Tek kad ste se oslobodili dlaka, sledi brijanje u obrnutom smeru, odnosno izbrijavanje. Brijanje u smeru obrnutom od rasta dlake može da izazove sitne povrede, ukoliko su dlake duže.

 

Loading Facebook Comments ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

01-home-frizerski
01-home-kozmeticki