Glikacija – hemijska reakcija od koje brže starimo

Autor: uniq
0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Kao što već i sama reč asocira, glikacija je reakcija organizma na glukozu, odnosno šećere. Usled nepravilne ishrane, ova reakcija se pojačava. Nažalost, ona je jedan od uzročnika starenja kože. Upoznajte je da biste je neutralisali.

zena-secer

Foto: Inmagine

Glikacija je hemijska reakcija koja se odigrava, pre svega, u samoj koži. Molekuli glukoze (šećera), koji se nalaze u hrani koju konzumiramo, vezuju se za proteinske molekule i narušavaju njihovu strukturu. Glikacija stvara uvećane molekule, štetne za organizam, jer ne mogu biti ni uništeni, ni izbačeni iz sistema.

ŠTA SE DEŠAVA SA MOLEKULIMA GLUKOZE

Tokom godina, u našim ćelijama nakupljaju se glikozni proteini i oni na kraju uništavaju dublje slojeve kože, u kojima se nalaze kolagen i elastin. Drugim rečima, glukoza se kači za vlakna kolagena i elastina i ona vremenom pucaju. Ovaj proces je izuzetno spor, a deluje na sve proteine u organizmu, što znači da pored starenja, glikacija prouzrokuje i razne zdravstvene probleme.

Ipak, na koži je rezultat najbrže vidljiv. Nakon što glikacija razori sloj epiderma koji služi da „drži“ kožu, vlakna kolagena i elastina gube svoju funkciju, koža se opušta i počinju da se svaraju bore.

KAKVA SE ISHRANA PREPORUČUJE

Glikacija ne može potpuno da se neutrališe, ali mnogo toga može da se učini prilagođavanjem ishrane. Umesto pečenja i prženja, preporučuje se pripremanje hrane na pari. Takođe, treba jesti što više svežeg, termički neobrađenog povrća, kao i voća. Slatkiše treba ili izbaciti ili ograničiti unos na minimum. I, naravno, preporučuje se što više vode, koja stimuliše vlakna kolagena i elastina i tako utiče na to da koža bude što duže elastična.

ŠTA JE KARNOZIN

Poslednjih desetak godina, urađena su mnoga istraživanja koja dokazuju da je karnozin, dipeptid sastavljen od dve aminokiseline, a koji se i inače nalazi u našem organizmu – u mozgu i mišićima – od velike koristi u neutralisanju glikacije. On je, zapravo, ometa, jer se molekuli glukoze vezuju za njega, umesto za kolagenska i elastinska vlakna. Poslednjih godina, karnozin se na tržištu pojavio i kao dodatak ishrani.

Loading Facebook Comments ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

01-home-frizerski
01-home-kozmeticki